Prezentacija izrađena uz pomoć organizacije

 

V E S T I (arhiva)


NAJAVA ZA III FESTIVAL VINA RAVANGRAD U SOMBORU

U subotu, 03.12.2011. godine Turistička organizacija Grada Sombora po treći put organizuje „Ravangrad Wine Fest“ koji će ove godine biti održan u kristalnoj sali Hotela “InterNacion“, Trg Republike 1.
III Međunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ okupiće vinare iz Srbije i zemalja iz okruženja. Kako je uz dobro vino neophodna i dobra hrana, III Međunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ na istom mestu ponudiće posetiocima i gastro-kutak sa hranom karakterističnom za ovo podneblje.

Festival počinje u 14, i traje do 20 časova. Dobroj atmosferi, osim vina i hrane, doprineće i Tamburaški orekstar Đure Parčetića.
Ulaznica za posetioce je 250,00 dinara (uključuje staklenu vinsku čašu, degustaciju vina i hrane, pristup događajima na Festivalu i katalog Izlagača).


12.11.2011 ODRŽAN TREĆI FESTIVAL VINA U LAZAREVCU

U U subotu 12. novembra po treći put je u Lazarevcu održan festival srpskih vina pod sloganom "Vreme je za vino pijmo domaće".Na festivalu je učestvovalo 39 vinarija iz Srbije.
Ovogodišnji festival je protekao u spoju vina i pesništva. Naime, inicijatori ovog festivala, Udruženje vinogradara i vinara "Zeočki vinogradi iz Zeoka, raspisali su konkurs za najbolju neobjavljenu pesmu o vinu. Žiri Udruženja književnika Srbije je izabrao tri najbolje pesme za koje su autori kao nagradu dobili po balon vina.
Osim nagrađenih autora na festivalu su glumac Zoran Belošević i glumica Ivana Nedeljković govorili stihove Branka Miljkovića "Duša vina" i "Zatajna žiška" od Radomira Andrića.

Pogledajte galeriju fotografija sa ove manifestacije.


NAJAVA ZA FESTIVAL VINA MEDITERANEO KOJI ĆE SE ODRŽATI 26. i 27. NOVEMBRA

U Beogradu će, 26. i 27. novembra, od 12 do 22h, u prostoru paviljona Cvijeta Zuzorić, biti održan Mediteraneo – festival vina, gastronomije i vinskog turizma. Cilj manifestacije je da se građani Srbije upoznaju sa ponudom vina prestižnih proizvođača, sa vinskim turizmom u našoj zemlji i na prostorima bivše Jugoslavije i sa ishranom za kvalitetniji način života. Posetioci će biti u prilici da uživaju u degustaciji kvalitetnih napitaka, da isprobaju sireve, pršutu, masline, najkvalitetniju čokoladu i jela koja će pripremiti neki od najuglednijih restorana u Beogradu.Pokrovitelji festivala Mediteraneo su Privredna komora Srbije, Udruženje vinogradara i vinara Srbije – VIVIS, Poljoprivredni fakultet Beograd, Sertifikovana škola vinarstva i somelijerstva – BELVIN i mnogi drugi, a obezbeđen je i značajan medijski publicitet.


NAJAVA ZA III FESTIVAL VINA U LAZAREVCU KOJI ĆE SE ODRŽATI 12.11.2011.

U organizaciji Udruženja vinogradara i vinara "Zeočki vinogradi" i Udruženja vinogradara i vinara Srbije a uz finansijsku podršku GO Lazarevac i PD "Kolubara" iz Lazarevca 12. novembra, u vremenu od 12 do 20 sati, će se po treći put u Lazarevcu održati festival srpskih vina.
Interesovanje vinara za ovu manifestaciju je veliko i do sada je izvesno učešće preko 40 vinarija od Subotice do Velike Hoče.
Prateći program je u znaku vinskog pesništva. Naime, organizator je raspisao konkurs za najbolju neobjavljenu pesmu o vinu a proglašenje tri najbolje će biti na samom festivalu. Aktivno učešće u ovogodišnjoj manifestaciji uzelo je i Udruženje književnika Srbije koje će Gradskoj biblioteci u Lazarevcu ovom prilikom pokloniti 100 knjiga. Manifestaciji će prisustvovati svi vinski viteški redovi iz Srbije.


25.2.2011.-ODRŽANA PETA SKUPŠTINA UDRUŽENJA U SVEČANOJ SALI BEOGRADSKOG SAJMA

U petak 25.02.2011 održana je peta Skupština našeg Udruženja u svečanoj sali beogradskog sajma. Na sastanku je bilo prisutno 34 člana tako da je utvrđeno da imamo kvorum i za rad i za odluke. Za zapisničara je imenovan gen. sekretar Udruženja, Vladimir Panajotović
Na početku sastanka apsolutnom većinom je usvojen predloženi dnevni red.
Pod prvom tačkom dnevnog reda Predsednik Udruženja izneo je usmeno izveštaj o radu i aktivnostima od prethodne Skupštine.
Pod drugom tačkom raspravljalo se o daljim pravcima delovanja Udruženja, aktivnijem uključivanju članstva u radu Udruženja i podeli obaveza. Predrag Crnković, predsednik UO u datoj reči izvestio je prisutno članstvo o kontaktima sa Upravom za ruralni razvoj preko koje će se ubuduće dodeljivati subvencije koje se tiču naše struke. Takođe je preuzeo obavezu daljeg kontakta sa pomenutom službom, kako zbog teritorijalnog rasporeda (uprava se prošle godine preselila u Sr. Karlovce) tako i zbog dogovora da članovima UO da se aktivnije uključe u rad i preuzmu deo obaveza oko rada Udruženja.
Reč u diskusiji uzeo je i član Zoran Živković koji je izneo predlog da se, kao pomoć predsedniku u radu imenuje radna grupa koja će pre svega definisati prioritete u aktivnostima i radu, kao i da sačini platformu rada po kojoj će dalje funkcionisati. Kao članove grupe, pored sebe kao predlagača, pozvao je i predstavnike industrijskih, srednjih i malih podruma.
Neposredno posle sastanka za člana grupe prijavio se Aleksandar Stojaković, ostalo je da se ostali zainteresovani za rad prijave pismenim putem posle Skupštine.
Pod trećom tačkom glasalo se o prijemu novih članova.
Kao novi članovi proizvođači, predloženi su Podrum Bačina Vino iz Bačine kod Varvarina, Vinarija Fruškogorski vinogradi iz Banoštora, Vinarija Antić iz Orahovca, Vinarija Vino Budimir iz Aleksandrovca župskog i Vinarija Vinastra iz Ilandže.
Svi novi članovi primljeni su u članstvo sa 34 glasa ZA, 0 glasova protiv i 0 uzdržanih. Sada naše Udruženje broji 70 članova od čega je 56 članova proizvodjača i 14 počasnih članova.
Pod četvrtom tačkom diskutovano je o svim tekućim problemima, učešću na sajmovima, organizaciji istih od strane Udruženja konkretno o uspehu II festivala vina u Lazarevcu održanog u novembru 2010 i takođe izuzetnom uspehu sajma BeoWine Fair, tokom čijeg trajanja je Skupština i održana, a gde je od ove godine izvršni organizator naše Udruženje.

Kao osnovni cilj i pravac daljeg rada, definisano je uslovljavanje bržeg donošenja Pravilnika koji će pratiti Zakon o vinu, kao i definisanje srpskog vina kao autentičnog brenda i povećanje učešća u prodaji kako na domaćem, tako i stranom tržištu.

24-27.02.2011. - ODRŽAN SAJAM TURIZMA U BEOGRADU U OKVIRU KOGA JE ORGANIZOVAN DRUGI BEOWINE FAIR

Na Beogradskom sajmu turizma u Beogradu, u hali 2B, po drugi put je održan sajam vina pod nazivom BeoWine fair na kom su pored brojnih članova našeg Udruženja izlagali i mnogi drugi proizvođači iz inostranstva, kao i neke distributerske kuće i proizvođači prateće opreme. Sajam je prošao daleko zapaženije nego prošle godine, pre svega zbog intenzivnije promotivne kampanje i najavljivanja manifestacije, što se može delom videti u rubrici media clips, kao i zbog duplo većeg broja kvadrata izložbenog prostora i mnogo više učesnika. Na oko 50 štandova predstavio se duplo veći broj vinara, zato što su i ove godine kao primer vinarske sloge, mnogi vinari iz istih regiona  nastupili zajednički, kao što su Župljani, vinari sa Oplenca i iz Negotinske krajine. Sa velikim zadovoljstvom moramo da kažemo da je u izvršnoj organizaciji sajma ove godine učestvovalo naše Udruženje, dok je privredno društvo Srpsko vino preuzelo obavezu oko organizacije ocenjivanja vina.
U okviru Sajma vina održan je Beo Wine Fair Challenge Cup 2011, u okviru koga se ocenjivao kvalitet vina po kategorijama. O najboljem vinu odlučivao je međunarodni žiri, sastavljen od predstavnika Srbije, Slovačke, Rusije, Makedonije i Hrvatske.

S pravom možemo reći da su se vinari, posle dugog niza godina odsustva,  napokon  i na velika vrata vratili na beogradski sajam.

22.02.2010 - NAJAVA ZA 33. MEDJUNARODNI SAJAM TURIZMA, KAO I II SAJAM VINA
BEOWINEFAIR OD 24-27. FEBRUARA NA KOME ĆE UČESTVOVATI NAŠI ČLANOVI

Poštovani prijatelji, kolege, vinoljupci,
Udruženje vinogradara i vinara Srbije poziva vas na II međunarodni sajam vina - BeoWine Fair.
Sajam će biti otvoren 24.02.2011. u 10h a zatvara se 27.02.2011. u 17h. Hala 2b Beogradskog Sajma biće otvorena svakog sajamskog dana u 10h, prvi dan se završava u 18h, a drugog i trećeg dana sajam se zatvara u 19h. Cena ulaznice je 300din dnevno, čaše se mogu dobiti na ulazu u halu po ceni od 200din, a ukoliko imate omiljene čaše za degustaciju vina možete ih poneti sa sobom.

Kao na prethodnom BeoWine Fair-u, predviđeni su razni prateći programi kako na lokalnom nivou, štandovima, tako i na globalnom nivou sajma. Organizovaće se takmičenja za najbolje domaće vino, najbolje vino Sajma, takmičenje somelijera i aukcijska prodaja vina.

Organizator: Beogradski Sajam, Udruženje "VIVIS", Privredno društvo "Srpsko vino"


6. 11. 2010 - DRUGI FESTIVAL SRPSKIH VINA U LAZAREVCU

Festival srpskih vina sa sloganom “Vreme je za vino – pijmo domaće“ održan je u Lazarevcu šestog novembra.
Što se tiče atmosfere, na festivalu ništa novo! Kao i prošle godine od samog početka manifestacije počelo je „zbližavanje“ posetilaca sa izlagačima da bi pred zatvaranje gotovo svi prisutni zapevali i zaigrali! Po tome se ovaj događaj razlikuje od svih ostalih u Srbiji. Ima dušu, nije čisto ekonomsko propagandna manifestacija. Ovo je ujedno i odgovor svim organizatorima, sajmova, festivala i ostalih vinskih događaja, koji su nas zvali ili dolazili da nas pitaju kako to mi organizujemo kada svi vinari hvale festival u Lazarevcu.
A ima dosta novina u odnosu na prošli.
Nekoliko novih izlagača (Kraljeva zadužbina, Antić, Quet, Ivanović, Bačina, Jelić, Vinik) su upotpunili sliku od lane.
U hali je bio i štand lazarevačkih ugostitelja koji su na pripremnim sastancima prihvatili ideju da sprska vina budu favorizovana u njihovim objektima.
Svi vinski viteški redovi su došli da podrže događaj!
Ministarstvo poljoprivrede ja uzelo učešće tako što je festival otvorio g. Miloš Milovanović, pomoćnik ministra.
I, naravno, bilo je novih dobrih vina!
Raste značaj ove manifestacije kao što raste kvalitet naših vina.

(Izveštaj Radoslava Čvorovića, "Zeočki vinogradi", našeg člana i domaćina festivala)

Pogledajte galeriju slika sa ovog dogadjaja klikom na ovaj link


NAJAVA ZA II MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I HRANE „RAVANGRAD WINE FEST“

Turistička organizacija grada Sombora po drugi put u Somboru, organizuje II Međunarodni Festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“. Festival će biti održan  04.12.2010.godine, u prostoru Sportskog centra „Soko“ u centru grada, na Vencu Petra Bojovića br.16, Sombor, a proticaće u vremenu od 12:00 h do 21:00h.
Namera organizatora je, pre svega, da obogati turističku ponudu grada i regije, ali i da doprinese širenju vinske kulture, kojoj se poslednjih godina posvećuje sve veća pažnja, naročito u našoj i zemljama u okruženju.
Predviđeno je da II Medjunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ u Somboru okupi oko 30 vinara iz Srbije i zemalja iz okruženja. Kako je uz dobro vino neophodna i dobra hrana, II Medjunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ želi da na istom mestu posetiocima ponudi i gastro-kutak sa hranom karakterističnom za ovo podneblje koja najbolje ide uz vina.
Tokom, za sada, jednog festivalskog dana, posetioci će moći da uživaju i u pratećem programu koji će uključivati kulturno umetnički – muzički deo, promocije i prezentacije renomiranih vinskih kuća, predavanje o kulturi pijenja vina i slaganju vina sa hranom, koje će održati profesionalni sommelier, Predsednik Udruženja sommeliera Vojvodine, Igor Luković, predavanje dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva, Ljubice Radan, na temu “Sorte pogodne za uzgoj na ovom području”, kao i predavanje dipl.ing. poljoprivrede Svetlane Milošević, na temu “Grožđe kao hrana” . Uz ulaznicu ( 250 dinara) svaki posetilac će dobiti vinsku čašu i katalog izlagača.
Prošlogodišnji, I Medjunarodni festival vina i hrane “Ravangrad Wine Fest” u Somboru, okupio je preko 50 izlagača vina i hrane. Na veliko zadovoljstvo organizatora i izlagača, posećenost Festivala je prevazišla očekivanja.

Turistička organizacija grada Sombora


NAJAVA ZA DRUGI FESTIVAL SRPSKIH VINA U LAZAREVCU 6.11.2009.

Poštovani ljubitelji vina
Obaveštavamo vas da će se 6.novembra 2010.godine (subota) u Lazarevcu održati Drugi vinski festival srpskih proizvođača, članova našeg Udruženja.
Festival će se održati u vremenu od 12-20h u sportskoj hali SC Kolubara. ULAZ ZA POSETIOCE JE BESPLATAN.
Manifestacija je organizovana uz pomoć SO Lazarevac, Udruženja vinara "Zeočki vinogradi", preduzeća Kolubara kao i drugih firmi iz regiona.
Samu manifestaciju na kojoj će učestvovati oko 40 vinara, članova našeg Udruženja, pratiće interesantan program. U okviru programa biće predavanje o opštoj vinskoj kulturi i uvod u osnove slaganja vina i hrane koje ce držati somelije Ivica Stojanović. Takođe će program upotpuniti i umetnički nastupi KUD Lazarevca i pop rok grupe Mikija Perića.

POZIVAMO VAS SVE DA UŽIVATE U VINU pod sloganom manifestacije VREME JE ZA VINO - PIJMO DOMAĆE!


14.09.2010 - ZAVRŠNI RAD LJILJANE BUDIMLIJE NA TEMU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA

Iz dopisa autorke našem Udruženju:

"U prilogu Vam saljem rad. Zahvaljujem Vam još jednom na fantasticčom sajtu pomoću kojeg sam došla do potrebnih informacija za moju analizu. Nadam se da će ovaj rad pomoći Udruženju da još bolje informiše njegove članove i sve zainteresovane o njegovom radu. Biće mi zadovoljstvo da, ukoliko budem u mogućnosti, pomognem u daljem radu Udruženja i na ovakav način, kroz analizu."

Ovaj rad možete preuzeti u PDF foramtu klikom na ovaj link


27.7.2010 - NAJAVA ZA IV MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA U NIŠU OD 21-22 AVGUSTA 2010

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se 21. i 22. avgusta 2010. godine održati IV Međunarodni Festival Vina u Nišu. Do sada je ovaj festival održavan u Niškoj Banji, ali ove godine će po prvi put biti održan u Nišu, u strogom centru grada, između spomenika Kralju Milanu i hotela Ambasador, u bašti RTV Belle Amie-a, uporedo sa jednom od najposećenijih manifestacija u Nišu "45 Glumački Filmski Susreti". IV Festival Vina u Nišu organizujemo u saradnji sa: Niškim kulturnim centrom, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Centrom za vinarstvo i vinogradarstvo iz Niša, Opštinom Medijana, Turističkom organizacijom Niša i Upravom za poljoprivredu i razvoj sela iz Niša.


24-28.02.2010 - ODRŽAN SAJAM TURIZMA U BEOGRADU U OKVIRU KOGA JE ORGANIZOVAN PRVI BEOWINE FAIR

Na Beogradskom sajmu turizma u Beogradu, prvi put je održan sajam vina pod nazivom BeoWine fair na kom su pored brojnih članova našeg Udruženja izlagali i mnogi drugi proizvođači iz inostranstva, kao i neke distributerske kuće. Sajam je prošao vrlo zapaženo i reakcije velikog broja posetilaca bile su više nego pozitivne, tako da se nadamo da ćemo sledeće godine sa našim sadržajem izaći i izvan okvira hale 2B, gde smo bili stacionirani ove godine.

U okviru sajma održane su i mnoge prezentacije, radionice i prateće manifestacije poput Takmičenja za izbor najboljeg somelijea, kao i donatorska večera sa Aukcijom vina u cilju prikupljanja sredstava za decu bez roditeljskog staranja iz Zvečanske, gde su kao gosti i donatori učestvovali i naši članovi. Na naše veliko zadovoljstvo, te večeri prikupljeno je 678.000 dinara.

Pogledajte galeriju fotografija sa ovog dogadjaja


17.02.2010 – NAJAVA ZA 32. MEDJUNARODNI SAJAM TURIZMA
OD 24-28. FEBRUARA NA KOME ĆE UČESTVOVATI NAŠI ČLANOVI

Od 24. - 28. februara 2010.g. na beogradskom sajmu održaće se Beogradski sajam turizma. U okviru sajma SERSA će organizovati ''Beo Wine Fair'' u dve vinske hale sa domaćim i stranim izlagačima. Pored ove petodnevne manifestacije SERSA organizuje i Takmičenje za najboljeg Sommeliera Srbije 2010 i donatorsku večeru sa aukcijom vina.


14.02.2010. PROSLAVLJEN SVETI TRIFUN, ZAŠTITNIK VINOGRADARA

U gotovo svim mestima u Srbiji gde se gaji vinova loza svečano je proslavljen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, o čemu svedoče brojni novinski članci.
Svečane ceremonije orezivanja, zalivanja vinom i osveštenja čokota održane su u vinogradima gotovo svih naših članova širom Srbije. Posle osveštenja vinari su u svojim podrumima i degustacionim salama za goste organizovali svečane ručkove i druženja u slavu dolazećeg roda, za koji se uvek nadamo da će biti bolji nego lane.

Na sledećim linkovima možete pročitati članke koji su posvećeni proslavi Svetog Trifuna:: Politika Online od 20.2.2010.i Novosti Online od 19.2.2010.


12.02.2010. - ODRŽANA ČETVRTA SKUPŠTINA UDRUŽENJA
U SVEČANOJ SALI BEOGRADSKOG SAJMA

U petak 12.02.2010 održana je četvrta Skupština našeg Udruženja u svečanoj sali beogradskog sajma .
Na sastanku je bilo prisutno 32 člana tako da smo imali kvorum i za rad i za odluke, mada je Skupština zakazana kao radna.
Na početku sastanka apsolutnom većinom je usvojen predloženi dnevni red.

Pod prvom tačkom dnevnog reda Predsednik Udruženja izneo je usmeno kratak izveštaj o radu i aktivnostima od prethodne Skupštine koja je polovinom prošle godine održana u Arandjelovcu.

Pod drugom tačkom naš gost Darko Jakšić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede je odgovarao na nejasnoće oko Uredbe za podsticaj za 2010 god i komentarisala se Uredba. Dogovoreno je da članovi odmah po sastanku pošalju svoje primedbe u pisanom obliku koje bih prosledio Darku Jakšiću i koje bi ušle u razmatranje pre konacnog donošenja Uredbe. Takodje se i raspravljalo o Pravilnicima koji treba da se usvoje kao podzakonski akti kojima bi se omogućilo jasno sprovodjenje novog Zakona o vinu, usvojenog još polovinom prošle godine. Diskutovalo se i o uvdojenju evidencionih markica kojima će se ubuduće obeležavati sva vina koja će nositi oznaku zaštite geo.porekla. Takodje je prikazan izgled markica i dogovoreno je da se na inicijativu presdtavnika Ministarstva zakaže sastanak u samom Ministarstvu poljoprivrede, na kome bi se razjasnili ostali detalji za evidencione markice i gde bi se raspravljalo o svim problemima koje imaju naši članovi i ostali vinogradari i vinari.

Pod trećom tačkom glasalo se o prijemu novih članova. Kao novi počasni članovi predloženi su prof. Dragoljub Žunić i prof. Dragan Vujović sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, katedra za vinogradarstvo.
Kao novi članovi proizvodjači, predloženi su Milutin Stojšić-vlasnik vinarije Selecta iz Gudurice, Aleksandar Tadić- vlasnik vinarije Salaksija iz Rakovca i Veselin Despotović-vlasnik vinograda u Umčarima i Goloboku i podruma u osnivanju.
Svi članovi primljeni su u članstvo sa 32 glasa ZA, 0 glasova protiv i 0 uzdržanih. Sada naše Udruženje broji 65 članova od čega je 50 članova proizvodjača i 15 počasnih članova.

Pod četvrtom tačkom diskutovano je o svim tekućim problemima, učešću na sajmovima, organizaciji istih od strane Udruženja, raznim radnim grupama koje bi pomogle funkcioniosanje našim članovima, a ticale bi se nabavke repromaterijala, savetodavne delatnosti, vinskog turizma itd. Radne grupe trebalo bi da budu sastavljene od članova našeg Udruženja koji su kompetentni za date oblasti. Pod istom tačkom gdin Sava Jojić podneo je neopozivu ostavku na funkciju potpredsednika Udruženja koja je kao neopoziva odmah prihvaćena. Gdin Jojić ostaje u redovnom članstvu Udruženja.


11.02.2010. - ODRŽAN DRUGI SABOR VINSKIH VITEZOVA
U SVEČANOJ SALI PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Drugi Međunarodni sabor vinskih redova vitezova vina održao se 11. februara u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, Terazije 23, sa početkom u 16. sati. U Evropi postoji 550 vinskih redova, a u Srbiji pet. Na konferenciji za novinare u PKS je istaknuto da Beograd do sada nije imao vitezove vina, a na Saboru je primljeno 22 nova člana iz cele Republike Srbije. Predsednik organizacionog odbora Sabora prof. Dr Sava Janićijević je istakao da će se tom prilikom osnovan i beogradski Vinski red ,,Singidunum’’
Govoreći na konferenciji za novinare potpredsednik PKS dr Stojan Jevtić je naglasio da je nekadašnja Jugoslavija bila peta po proizvodnji vina u svetu. Sad se ponovo vraćamo podizanju novih vinograda, a to je šansa i da se mladi vrate i ostanu da žive na selu. Jedan od bitnih poslova će biti podizanje vinograda i proizvodnja vina. Na taj način ćemo povećati proizvodnju, imati dovoljno vina za domaće tržište pa i izvoz. Jer, poslednjih godina, kako je istakao Jevtić, u domaćoj potrošnji od četiri popijene boce crnog vina samo jedna je bila domaći proizvod.
Povodom Svetog Trifuna, Dana vinara, Beograd je dobio vinski red, Singidunum, koji je predstavljen na Drugom međunarodnom saboru vinskih redova-vitezova vina.
Tim povodom, primljena su 22 nova člana iliti viteza vina. Nije, međutim, bilo lako osvojiti ovu laskavu titulu. Na glavnoj proveri znanja budući vitezovi morali su da nabroje vrste vina, vodeće vinske zemlje i da odgovore na brojna pitanja iz oblasti vinarstva. Na kraju, sledila je vinska zakletva u viteškoj odori, uz zdravice u slavu božanskog pića.
- Prvi vinski red osnovan je u Švajcarskoj sa ciljem da štiti i populariše vino. U Evropi postoji oko 550 vinskih redova, a u Srbiji je ovo peti po redu. Prvi vinski red osnovan je u Subotici na Paliću, zatim u Aleksandrovcu, Vršcu i Feketiću. Cilj viteških vinskih redova je podizanje kulture vina, očvawe i prenošenje slave srpskih vina i učestvovanje na manifestacijama u slavu božanskog pića - rekao je Miša Ćirić, novinar i novoimenovani vitez.
Posle zvanične ceremonije, uz zdravice, poveo se razgovor o čemu drugom, nego o vinu.
- Vodopije imaju loš karakter, tvrdio je još francuski matematičar i filozof Blez Paskal, na svu sreću, takvih u našim redovima nema. Prema vinu, kao božjem daru, moramo da se odnosimo viteški - tvrdio je Slavko Jovanović, novinar Radio Beograda i novoimenovani vitez vina.
O božanskom piću pevao je starogrčki pesnik Anakreont, a stari Egipćani povezivali su ga s bogom Ozirisom, Grci sa Dionisom, Rimqani sa Bahom, a Srbi sa ženama.
- Naši ljudi vole iskreno samo vino i žene. Mogu bez hleba, bosi, goli, ali ne i bez ljubavi. Vino i žene nekako idu zajedno. Važno je znati samo jedno pravilo, vino se ne sme mešati sa vodom a qubav sa brakom - kaže kroz smeh Rade Veličković, vitez aleksandrovačkog viteškog reda.
U viteškim vinskim redovima moglo se videti i nekoliko pripadnica lepšeg pola. Danas je, uostalom, moderno doba, žene su, kažu, jednake, pa zašto onda ne bi postale i pravi vitezovi.
Bitno je napomenuti i da se u tri od pet sada postojećih vinskih redova nalaze i mnogi članovi našeg Udruženja.


09.02.2010 - NAJAVA I KOMENTAR NACRTA UREDBE
ZA PODSTICAJ SADNJE VIŠEGODISNJIH ZASADA U 2010 GOD.

Od decembra prošle godine kada su predstavnici našeg Udruženja prvi put dobili poziv na sastanak iz Ministarstva poljoprivrede za raspravu nacrta Uredbe za podsticaj sadnje višegodisnjih zasada u 2010 godini, predjen je dug put u pregovorima i uskladjivanju iste. Naime, kako sredstva za ovu Uredbu ove godine idu prvi put preko Uprave za ruralni razvoj i kroz novoosnovanu Upravu za agrarna plaćanja u Šapcu, nacrt je bio negde izmedju Uredbe i konkursa i potpuno se razlikovao od prošlogodišnje Uredbe. Kako je sa predstavnicima Ministartva dogovoreno da se Uredba kroz naredne godine postepeno menja i uskladjuje sa regulativama EU predstavnici naših i ostalih Udruženja koji su učestvovali u razgovorima, zahtevali su da Uredba bude zasnovana na Uredbi iz 2009 godine, kako bi prijavljeni vinogradari što lakše obradili i predali dokumenta prema već poznatom sistemu. Takodje smo zahtevali da se sve nejasnoće vezane za Uredbu iz 2009 u novom nacrtu precizno i taksativno objasne da vinogadari ne bi bili odbijani zbog nejasnog tumačenja nekog administrativnog pojma. Ponudjena prva verzija Uredbe i finansijski je gotovo duplo umanjivala sredstva za povracaj po Ha, pa smo zahtevali da i suma odobrenih sredstava za Uredbu 2010 godine bude na nivou 2009 ukoliko ministarstvo želi i dalje trend rasta zasadjenih površina pod vinovom lozom. Iz ministarstva smo dobili uveravanja da nijedan predmet neće biti odbijen zbog nedostatka sredstava i da će se, ukoliko bude više zahteva za povraćaj nego sredstava, polovinom godine izvršiti revizija agrarnog budžeta. U okviru revzije, moguće je odredjena sredstva koja nisu potrošena prenameniti u projekte gde sredstva nedostaju. Konačan nacrt Uredbe umnogome odgovara Uredbi iz prethodne godine, pa se nadamo da će, uz još odredjene izmene biti Uredba kojom će vinogradari i vinari koji žele da sade biti zadovoljni.
Takodje se postigao dogovor da se tokom leta izvrši izrada nacrta, ovog puta Konkursa, za podsticaj sadnje u 2011 godini, tako da će vinogradari zainteresovani za sadnju već u jesen znati da li sistem po kome oni žele da sade zadovoljavaju principe Konkursa i da li mogu unapred da računaju na sredstva koja bi im onda bila zagarantovana.
Čim Uredba za 2010 bude definitivno donesena, objavićemo vest i link za sajt Ministarstva poljoprivrede gde će biti postavljena u celosti.

Na sledećem linku možete videti
Komentare učesnika rasprave Nacrta u Ministarstvu poljoprivrede.


19. i 20. 11. 2009. - NAJAVA ZA DRUGI INTERNACIONALNI FESTIVAL
GASTRONOMIJE U GRAND CASINU BEOGRAD

Internacionalni Festival Gastronomije je manifestacija koja okuplja proizvođače, uvoznike i distributere hrane i pića, kao i ugostitelje, kuvare, somelijere, nutricioniste i ostale učesnike sveta gastronomije.

Više na oficijelnom sajtu festivala www.festivalgastronomije.com


11.11.2009 - NAJAVA ZA “RAVANGRAD WINE FEST” U SOMBORU 05.12.2009.

Turistička organizacija Grada Sombora, u saradnji sa Agencijom za odnose sa javnošću „Primera“ i „D-wine“ doo, po prvi put u Somboru organizuje „Ravangrad Wine Fest“- Međunarodni festival vina i hrane , koji će biti održan 05.12.2009. godine u Somboru.

Namera organizatora je, pre svega da obogati turističku ponudu grada i regije, ali i da doprinese širenju vinske kulture.

Tokom festivala posetioci će moći da uživaju u promociji serijala “Čarde na Dunavu” autora Miroslava Božina, predavanju somelijera i enologa i bogatom kulturno-umetničkom programu. Prostor za održavanje manifestacije je novi Studentski dom “Zoran Đinđić” u Somboru.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Turističkoj organizaciji  Sombora na tel. +381 25 434 350 ili posetiti njihovu internet stranicu www.visitsombor.org/rs/vesti/pregled/248/


07.11.2009 – ODRŽAN PRVI FESTIVAL VINA U LAZAREVCU,
KOJI JE ORGANIZOVALO NAŠE UDRUŽNJE

Kao što je i bilo najavljeno, naše Udruženje održalo je svoju prvu vinsku manifestaciju na kojoj je izlagalo 35 srpskih vinara i 5 pratećih izlagača-prijatelja festivala.

Sama manifestacija  je protekla u fantastičnoj atmosferi i organizaciono besprekorno. Posetilaca je bilo tokom celog dana i prema nekim procenama organizatora manifestaciju je posetilo od 500 do 600 posetilaca. Naše Udruženje još jednom koristi priliku da se zahvali domaćinu, SO Lazarevac, kao i preduzećima „Kolubara” i „Devix“, koji su se potrudili da festival protekne kao da se organizuje godinama.

Više informacija i materijala možete da vidite u rubrikama Media clips i Galerija.

I ne zaboravite: VREME JE ZA VINO-PIJMO DOMAĆE!


28.10.2009. - NAJAVA ZA PRVI FESTIVAL SRPSKIH VINA U LAZAREVCU  7.11.2009.

Poštovani ljubitelji vina

Obaveštavamo vas da će se 7.novembra 2009.godine u Lazarevcu održati Prvi vinski festival srpskih proizvođača, članova našeg Udruženja.
Festival će se održati u vremenu od 12-20h u sportskoj hali SC Kolubara. ULAZ ZA POSETIOCE JE BESPLATAN.
Manifestacija je organizovana uz pomoć SO Lazarevac, Udruženja vinara "Zeočki vinogradi", preduzeća Kolubara kao i drugih firmi iz regiona.
Samu manifestaciju na kojoj će učestvovati oko 40 vinara, članova našeg Udruženja, pratiće interesantan program. U okviru programa biće predavanje o opštoj vinskoj kulturi koje će držati prof. Slobodan Jović, zatim uvod u osnove slaganja vina i hrane koje ce držati Đurđa Katić, najbolji somelije Srbije. Takođe će program upotpuniti i umetnički nastupi KUD Lazarevca i etno grupe TEODULIJA.

POZIVAMO VAS SVE DA UŽIVATE U VINU pod sloganom manifestacije VREME JE ZA VINO - PIJMO DOMAĆE!


16.06.2009. - POSETA ČLANOVA UDRUŽENJA MAĐARSKOJ

Na ljubazan poziv mađarske fabrike "Trust" koja se bavi proizvodnjom barik buradi, grupa od 20 članova u dvodnevnoj poseti obišla je pomenutu fabriku, kao i nekoliko vinarija.
Posećene su vinarije Vilijan i Bok u regiji Vilanj, kao i Bodri i Takler u okolini Seksarda. Organizatori putovanja, čelnici fabrike Trust koji proizvode barik burad od mađarskog i američkog hrasta bili su izuzetni domaćini. Sama fabrika koja je osnovana 1991. godine do danas je proizvela nekoliko stotina hiljada buradi. U obilasku fabrike provedeni smo od same faze prijema sirovine, preko pripreme i izrade, do samog finalnog proizvoda. To je zaista jedno iskustvo koje je teško doživeti negde u ovom delu Evrope, jer industrijskih postrojenja tog tipa u našem okruženju gotovo da i nema.

Prilikom obilaska vinarija smo imali mogućnosti da probamo odlična i specifična vina i upoznamo se sa okvirima zakona i funkcionisanja vinarija u Mađarskoj, kao i finansijskim linijama nepovratnih sredstava EU. Zahvaljujući njima, gde su u nekim vinarijama ti fondovi učestvovali i sa  50 % sredstava u izgradnji, podignute su velike moderne privatne vinarije kapaciteta od 100.000 litara pa naviše. U prijatnom večernjem druženju sa našim domaćinima, članovi našeg Udruženja su uputili poziv za uzvraćanje posete mađarskim proizvođačima, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Tom prilikom naši domaćini ponudili su i organizaciju još jedne ture u kojoj bi posetili vinske regije Eger i Tokaj. Nadamo se da će i taj put biti ubrzo realizovan.

Galerija slika sa studijskog putovanja u Mađarsku juna 2009.g.


08.06.2009 - STUPIO NA SNAGU NOVI ZAKON O VINU

Posle duge procedure i brojnih izmena u nacrtu, kao i velikog broja amandmana u samoj Skupštini, napokon je stupio na snagu novi Zakon o vinu. Zakon je objavljen u Sl. glasniku br. 41/09. Primena Zakona biće upotpunjena donošenjem niza pravilnika i podzakonskih akata čije se donošenje tek očekuje.
Pogledajte ili preuzmite Zakon o vinu klikom na ovaj link


23.05.2009. - ODRŽANE PALIĆKE VINSKE SVEČANOSTI

U subotu 23.maja na Paliću su održane Palićke vinske svečanosti. Predsedniku našeg Udruženja pripala je čast da svečano otvori festival. Na festivalu je bio veliki broj proizvođača iz Vojvodine, kao iz drugih delova Srbije. Mogla su se probati vina od ređih autohtonih panonskih sorti kao što su kadarka, kevidinka, ezerjo i druge. Na samoj svečanosti gospodin Dragutin Miljković, pripadnik vinskog reda vitezova Arena Zabatkiensis izrazio je želju da postane član našeg Udruženja u ime pomenutog viteškog reda. Gospodin Miljković se inače nalazio i u funkciji glavnog organizatora svečanosti kao direktor čuvenog hotelijersko-ugostiteljskog  preduzeća Palić-Ludaš u čijim se objektima manifestacija i održavala.

Na samoj manifestaciji bio je prisutan veliki broj predstavnika lokalnih medija, sa kojima su obavljeni intervjui koji će dosta značiti na popularizaciji našeg Udruženja na tom području.

Članak o ovom događaju na sajtu YUeco: http://www.yueco.rs/vest.php?id=6066


18.05.2009. - ODRŽANO OCENJIVANJE VINA RWC 2009

Naši članovi, kao i mnogi drugi vinari Srbije i zemalja iz regiona i Evrope učestvovali su na prvom takmičenju pod nazivom Royal wine challenge. Ocenjivano je 330 uzoraka vina. Takmičenje je održano na Belom dvoru uz pokroviteljstvo njihovih Visočanstava Kraljevske porodice Karađorđević iz Srbije i Kraljevske porodice Strozzi iz Toskane. Vina su ocenjivale 3 komisije od po 4 člana, koje su sačinjavali ugledni ocenjivači iz Francuske, Nemačke, Italije, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Češke i Srbije. Sama manifestacija se završila svečanom dodelom medalja na izuzetnom prijemu na Kraljevskom Dvoru 24.maja. uz prisustvo njihovih Visočanstava Kraljevske porodice Karađorđević i Strozzi, ambasadora mnogih zemalja, predstavnika takmičara, kao i mnogih uglednih prijatelja vina. Manifestacija koja je protekla odlično zahvaljujući naporima organizatora ima nameru da postane tradicionalna i da svake godine bude još bolja, sa većim brojem uzoraka za ocenjivanje.

Predstavnik našeg Udruženja imao je kontrolnu funkciju u komisiji za ocenjivanje, što je članovima dalo sigurnost u regularnost samog ocenjivanja, koje je inače bilo besprekorno.

Po rezultatima takmičenja može se doneti zaključak da u Srbiji u ovom trenutku nema velikih zlatnih vina, ali ima jako puno dobrih i kvalitetnih vina. S obzirom da Srbija ubrzano radi na podizanju vinske kulture i kvaliteta vina uopšte, možemo očekivati da će već na narednom ocenjivanju biti bar nekoliko vina iz Srbije, zapaženih i u svetskim okvirima.

Pogledajte rezultate ocenjivanja klikom na donji l:ink:
http://www.royalwinechallenge.com/results/country.html?year=2009&state=43


15.05.2009. - UTISCI SA STUDIJSKOG PUTOVANJA U LA RIOHU

Grupa koja je putovala u La Riohu-Španija, vratila sa više nego impresivnim utiscima. Pored izuzetnog prijema našeg domaćina g-dina Havijer Okona, šefa regulatornog tela za kontrolu vinogradarske i vinarske proizvodnje u regiji, članovi grupe, osim upoznavanja sa regijom, iskoristili su priliku i da se svako veče druže uz vino i pesmu. Sama La Rioha koja nema više od 80-ak kvm u prečniku ima 65.000 Ha vinograda, koliko je pre 30  godina imala cela Srbije. To nam je dalo jasan pravac u razmišljanju i delovanju, što se tiče ubrzane sadnje i povećanja vinogradarskog fonda Srbije bez odlaganja. Razlog tome je, kako povećanje sirovinske autonomnosti Srbije, tako i problem zabrane sadnje od trenutka priključivanja EU, što je bio slučaj sa svim sadašnjim članicama.
Imali smo prilike da probamo fantastična vina, da vidimo fenomelano arhitektonsko-tehnološki projektovane vinarije, nepregledne vinograde, moderno, plantažno sađene, ali i tradicionalno sađene, bez naslona. U svakom podrumu bili smo više nego dobrodošli, što zahvaljujući našem domaćinu koji je jedan od najcenjenijih ljudi struke u regiji, tako i zbog toga sto smo kao grupa iz daleke Srbije, Špancima delovali prilično egzotično i interesantno.
Kruna obilazaka najboljih podruma i vinograda bio je obilazak muzeja vinarstva i vinogradarstva koji je legat Dinastije Vivanko, jedne od najčuvenijih porodica te regije. Muzej je tako obiman i sadržajan što se tiče struke i same kolekcije eksponata, da mu mogu pozavideti i mnoge državne institucije tog tipa.
Odmah po našem povratku, grupa proizvođača iz La Riohe bili su naši gosti. Trudili smo se da ih ugostimo i da im predstavimo srpsko vinarstvo koliko je najbolje moguće. Ceo projekat završio se zajedničkim prijemom u rezidenciji španskog ambasadora 22. maja, gde su vinari iz Španije i Srbije sada mogli da uporede iskustva. Njegova ekselencija ambasador se pokazao kao odličan domaćin i veliki ljubitelj srpskih vina i naših običaja i kulture uopšte. U svakom slučaju ovo je kraj tvining programa Vlade regije La rioha i Min. poljoprivrede Srbije, ali početak jednog predivnog vinskog prijateljstva između vinara La Riohe i Srbije.

Pogledajte kompletnu galeriju fotografija sa ovog putovanja klikom na ovaj link.


01.04.2009. - UDRUŽENJE DOBILO SVOJE KANCELARIJE

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da od danas naše Udruženje poseduje svoj poslovni prostor. Kancelarije se nalaze u centru Beograda, u okviru TC Zeleni venac, ulica Lomina br. 5, lokal br. k-18 na I spratu. 
Novi fiksni broj telefona Udruženja je 011 3282 693. Kako za sada još nemamo stalno zaposleno lice, na ovom broju aktivna je tel. sekretarica tako da možete ostaviti poruku i biće Vam odgovoreno najranije moguće. Takođe nas možete kontaktirati i na mob. telefon Udruženja koji glasi 069 2215208.
Iz istog razloga, molimo Vas da svaku svoju posetu ili dolazak u prostorije najavite NAJMANJE DAN RANIJE, da bi neko bio prisutan.
Prostor je predviđen za kancelarijsko administrativne poslove, kao i za sastanke, prezentacije i skupove manjih grupa članova.

NAPOMENA : Adresa za slanje pošte i dalje će biti  ZADARSKA 7, BEOGRAD.


20.03.2009. - ORGANIZOVANO STUDIJSKO PUTOVANJE U LA RIOHU

U saradnji sa predstavnicima tvining programa Kraljevine Španije koji borave prethodne dve godine u okviru Min. poljoprivrede organizovano je studijsko putovanje za članove Udruženja u oblast La Rioha. Naime, španska misija koja je u okviru programa EU u protekle dve godine pomagala Min. poljoprivrede na izradi vinogradarskog i vinarskog registra ponudila je članovima Udruženja da budu njeni gosti i obiđu vinograde i podrume oblasti La Rioha. Studijsko putovanje je predviđeno za 11. maj i grupa od 25 članova Udruženja je već formirana. Po samom povratku sa puta, u Srbiju dolazi grupa proizvođača iz La Riohe kojima ćemo mi biti domaćini.

Ovo je prvo, od nadamo se, brojnih studijskih putovanja i ekskurzija koje će organizovati naše Udruženje za svoje članove.


12.02.2009. - ODRŽANA DRUGA SKUPŠTINA UDRUŽENJA

Danas u 11 časova održana je druga skupština članova u svečanoj sali Poljoprivrednog fakulteta  u Zemunu.

Na sastanku su donete sledeće odluke i zaključci:

Kandidati su još bili i :
Za Upravni odbor: Tihomir Timotijević (Vinarija Vrbica), Laslo Boni (Vinarija Dibonis)
Za Nadzorni odbor: Predrag Crnković (Vinarija Kiš) Jasmina Otašević (Vinarija Dulka)
Za Sud časti: Saša Jović (Vinarija Jović).
Bio je još jedan broj predloženih kandidata koji su se ranije ili na licu mesta izjasnili da ne žele da prihvate kandidaturu.

Gospodin Darko Jakšić, šef grupe za vinarstvo i vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede bio je pozvan da svojim prisustvom i odgovorima na pitanja članova direktno pojasni nejasnoće vezane za Nacrt Uredbe za podsticaj za sadnju u 2009.god, zatim Nacrt zakona o vinu, kao i sveobuhvatnu akciju inspekcijskih službi vezano za navodne nepravilnosti na deklaracijama.


21.01.2009. - SASTANAK RADNE GRUPE ZA RASPRAVU NACRTA NOVOG ZAKONA O VINU

Danas u 8.30h  u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak radne grupe koja je raspravljala novi nacrt zakona o vinu.

Na sastanak je, u svojstvu posmatrača, pozvan predsednik Udruženja Gvozden Radenković, pošto je grupa formirana pre nastanka našeg Udruženja. Sticajem okolnosti neki članovi radne grupe su već i članovi našeg Udruženja poput predstavnika Rubina, Vršačkih vinograda i prof. Slobodan Jović.

Na raspravi je konstatovano da zakon ima mnogo nelogičnih i teško primenljivih članova, tako da su učesnici izneli primedbe. Te primedbe su zabeležene od strane predstavnika ministarstva i biće uzete u razmatranje, pa će ministarstvo na sledećem sastanku izneti svoj stav o primedbama. Tada će članovi Udruženja biti obavešteni o finalnoj verziji nacrta.

Na pomenutom sastanku predstavnici ministarstva obavestili su učesnike da nacrt uredbe za podsticajna sredstva za podizanje zasada u 2009 još nije okončan i da će nam uskoro predstaviti finalnu verziju i tog nacrta uredbe. O tome će članovi Udruženja biti odmah obavešteni.

16.01.2009. - GOSTOVANJE NA PRVOM KONGRESU ASOCIJACIJE SOMELIJEA SRBIJE
Danas od 10 do 18h u salama vinarije Aleksandrović u Topoli održan je prvi kongres Asocijacije somelijea Srbije. Na kongresu su,  kao gosti, u ime našeg Udruženja bili prisutni Miladin Gavrilović, Sava Jojić i Gvozden Radenković. Na kraju kongresa, kao predsednik našeg Udruženja, Gvozden Radenkovic se kratko i obratio okupljenim somelijeima kojih je bilo oko 50 sa zahvalnošću na pozivu i željom za dalju blisku saradnju.
Od članova našeg Udruženja bili su još i prisutni predstavnici Podruma Radovanović, Vinarije Do kraja sveta, Vinarije Kovacević i Vinarije Janko i to u svojstvu nagrađenih proizvođača na ocenjivanju održanom u Grand Kazinu krajem prošle godine.Njima su uručene specijalne plakete za kvalitet.

Prisustvo na kongresu bilo nam je od velikog značaja, da vidimo kako funkcionišu skupovi kakvi nas uskoro očekuju, kao i način na koji se radi, podnose izveštaji i komunicira sa medijima.  To bi i nas moglo usmeri u kom pravcu dalje da razmišljamo i kako da postavimo organizaciju.
Jedan od zaključaka kongresa Somelijea je stvaranje neke forme saradnje sa domaćim proizvođačima, ali i kroz komercijalni momenat koji bi njima ubuduće bio jedan od vidova finansiranja.

Članovi našeg Udruženja dobiće na svoje e-mail adrese ponudu za saradnju.

24.12.2008. - PROTEST VINOGRADARA
Danas u 12 časova ispred zgrade ministarstva bio je zakazan protest vinogradara kojima su rešenja po Uredbi za podsticaj sadnje vinograda u 2008 god. rešeni negativno. Negativno rešeni zahtevi odbijeni su uglavnom zbog grešaka pri predaji dokumentacije koje su načinjene. Greške su uglavnom administrativne prirode, a veliki broj grešaka nastao je i zbog neobaveštenosti službenika pratećih službi poput Uprave za trezor. Iz tog razloga mnogi uzorni domaćini odbijeni su, a izvršili su sadnju nekim pozajmljenim sredstvima uz obećanje Države da će troškovi kroz podsticajna sredstva biti refundirani.

Pre protesta iz kabineta ministra poljoprivrede ponovo su pokazali dobru volju da prime delegaciju i da i onaj deo problema koji od prošlog sastanka nije rešen bude uzet u razmatranje. Na sastanku su od strane ministarstva bili prisutni pomoćnici ministra.

Došlo se do jedinog mogućeg rešenja,a koje ministarstvo može da sprovede u skladu sa zakonskim okvirima.

Ukratko, zaključak je da će svi zahtevi koji su odbijeni u 2008 god. iz nekog administrativnog razloga biti zakonski uvršćeni u Uredbu za podsticajna sredstva za podizanje vinograda za 2009 god. Naravno u narednom periodu biće neophodno izvršiti ispravke tih adm. grešaka, koje se uglavnom odnese na prenamenu parcela u registru polj. gazdinstava sa nekih drugih kultura na vinograd. Takođe će biti neophodno posedovanje zapisnika polj. inspekcije iz 2008 god. po kome je evidentno da je na navedenoj parceli posađen vinograd po zadovoljavajućim uslovima, što inače svi već I poseduju. Biće prihvaćeni svi računi i otpremnice iz 2008 godine.

U petak, 26.12.08. počeće se sa sastavljanjem Uredbe za narednu godinu u kojoj će sve pomenuto biti uvršćeno, a uz prisustvo predstavnika vinogradara i našeg Udruženja.

O svemu tome je na sajt ministarstva postavljeno je pisano obaveštenje, a link je sledeći 
http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=629


15.12.2008. - DELEGACIJA VINOGRADARA KOD MINISTRA POLJOPRIVREDE
Danas u 9 časova održan je sastanak delegacije vinogradara kod ministra poljoprivrede g-dina Dragin Saše. Sastanak je iznenada zakazan juče u večernjim časovima da bi se izbeglo današnje zakazano okupljanje nezadovoljnih vinogradara, a vezano za neisplaćene subvencije za podizanje novih zasada u 2008 godini..Sastanak je trajao gotovo 3 sata i protekao je u prilično konstruktivnoj raspravi. Ministar je pokazao dobru volju da odgovori svim problemima sa kojima smo pred njega izašli i reši ih najskorije moguće u okviru zakonskih mogućnosti. Po generalnim zaključcima neke od zahteva je Ministarstvo prihvatilo u startu, a o nekima ce raspravljati pojedinačno. Obaveštenje o ishodu pregovora je po obećanju postavljeno na sajtu Ministarstva već danas i link za njega je sledeći

http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=613

Na sastanku su pored ministra bili prisutni saradnici, a delegaciju vinogradara činili su predstavnici Udruženja vinogradara i vinara Srbije, Unije Udruženja vinogradara i voćara i Udruženja proizvođača sadnog materijala.


03.11.2008. - ZAKLJUČCI I ODLUKE SA NAŠEG KONSTITUTIVNOG SKUPA
U kratkom rezimeu navodimo zaključke i odluke donesene na sastanku 31.10.08. koji ujedno predstavlja i konstitutivni skup.

Svi kandidati izabrani su sa četvorogodišnjim mandatom.


13.05.2008. - FORMIRANO NAŠE UDRUŽENJE
Sa velikim zadovoljstvom  Vas obaveštavam da je posle nekoliko godina rada na okupljanju nas proizvođača trud ipak urodio plodom. Napokon imamo formirano Udruženje vinogradara i vinara Srbije. Za to ste Udruženje svi Vi, koje ovim putem obaveštavam, na nekom od sastanaka, dali podršku za osnivanje. Ovim rešenjem o osnivanju sve aktivnosti nisu završene, jer još preostaje otvaranje žiro računa, dobijanje PIB-a i upis u statistiku, što je procedura koja traje još oko mesec i više dana od današnjeg dana. Shodno tome, po završetku svih operacija za konačan početak rada Udruženja, očekujte u tom vremenskom intervalu poziv za održavanje konstitutivne skupštine i učlanjenje.

Nadamo se da ćete se tada masovno odazvati i Vašim prisustvom i učlanjenjem dati na značaju našem novoformiranom Udruženju.

Rešenje o osnivanju (sken)
Galerija fotografija sa skupova Udruženja

Nazad na početak stranice